Тригліцериди (TG - Triglicerides) - ліпіди, які надходять в організм з їжею, синтезуються в печінці, кишечнику та жировій тканині та циркулюють у складі білкових комплексів - ліпопротеїнів. Тригліцериди є найбільш важливими резервами енергетичних запасів організму, основними ліпідами жирових відкладень та харчових продуктів, основним джерелом енергії для клітин та незамінними компонентами клітинних мембран. Тригліцериди накопичуються в жирових клітинах, в результаті гідролізу розщеплюються до гліцерину та жирних кислот та вивільняються в систему циркуляції. У жировій тканині відкладаються у вигляді гліцерину, жирних кислот і моногліцеридів, які перетворюються в печінці на тригліцериди, що входять до складу ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ - 80%) та ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ - 15%). Гіпертригліцеридемія разом із гіперхолестеринемією є незалежними факторами ризику у розвитку атеросклерозу.
Підвищений рівень:
Знижений рівень:
Вплив медикаментів: