Ліпаза панкреатична (Lipase) - фермент, що каталізує гідроліз тригліцеридів. Ліпаза виробляється рядом органів і тканин, що дозволяє розрізняти ліпазу шлункового походження, підшлункової залози, ліпазу легень, кишкового соку, лейкоцитів та ін. Оскільки основним джерелом ліпази є підшлункова залоза, при її захворюваннях відбувається значний викид ферменту в кров'яне русло. При розвитку гострого панкреатиту активність ліпази у сироватці зростає через 4–8 годин, досягаючи піку через 24 години та знижується через 8–14 днів. Прогноз захворювання є несприятливим при 10-кратному та більшому підвищенні концентрації рівня ліпази та відсутності зниження до 3-х кратного перевищення норми протягом найближчих кількох днів. Визначення ліпази при панкреатитах має більшу клінічну чутливість (86%) і специфічність (99%), ніж дослідження амілази. Одночасне визначення амілази та ліпази крові дозволяє діагностувати ураження підшлункової залози з точністю до 98% випадків.
Підвищений рівень:
Знижений рівень:
Вплив медикаментів