Холестерин (Cholesterol) – вторинний одноатомний циклічний спирт. У крові та тканинах організму міститься у вільній та естерифікованій формах. Вільний холестерин – компонент клітинних плазматичних мембран, а також мембран мітохондрій та ендоплазматичного ретикулуму, у сироватці крові переважають його ефіри. Холестерин є попередником статевих гормонів, кортикостероїдів, жовчних кислот, вітаміну D. До 80% холестерину синтезується в печінці, а решта надходить в організм із продуктами тваринного походження (жирне м'ясо, вершкове масло, яйця). Холестерин нерозчинний у воді, транспорт його між тканинами та органами відбувається за рахунок утворення ліпопротеїдних комплексів. Виділяють дві основні фракції холестерину: ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ/LDL-Chol) і ліпопротеїди високої щільності (ЛПBЩ/HDL-Chol), що відрізняються за складом та функціями. Доцільно досліджувати холестерин у комплексі з визначенням тригліцеридів та холестерину ЛПВЩ (HDL-Chol) та ЛПНЩ (LDL-Chol) фракцій.
Підвищений рівень:
Знижений рівень:
Вплив медикаментів